Aylık enflasyon Mart’ta yüzde 3,16 oldu
Tüketici fiyatları Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,16 arttı.
Bloomberg HT anketine katılan kurumların beklentisi aylık artışın yüzde 3,5 olması yönündeydi. Ankette aylık bazda en yüksek beklenti yüzde 4,4 olurken, en düşük beklenti ise yüzde 2,7 olarak kaydedilmişti.
TÜİK verilerine göre Mart ayında yıllık enflasyon da yüzde 68,50 olarak gerçekleşti.
Mart ayı için yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 69 olarak belirlenmişti. Bloomberg HT anketine göre yıllık enflasyon için en yüksek beklenti yüzde 70,5; en düşük beklenti ise yüzde 67,7 olmuştu.
Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 67,07 olurken, aylık enflasyon da yüzde 4,53 olarak kaydedilmişti.
Çekirdek enflasyon zirveyi gördü
TÜİK verilerine göre Mart ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 75,21 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketinde beklenti yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 75,19 olması yönündeydi.
Şubat ayında çekirdek göstergede yıllık artış yüzde 72,89 olarak kaydedilmişti.
Mart ayında görülen yıllık çekirdek enflasyon zirve seviye olarak kaydedildi.
Mart ayında en yüksek artış eğitimde
Ana harcama gruplarına bakıldığında en yüksek aylık artış yüzde 13,08 ile eğitimde oldu. Eğitimi yüzde 5,65 ile haberleşme ve yüzde 3,95 ile lokanta ve oteller takip etti.
Yıllık en yüksek artış da eğitim grubunda görüldü. Eğitim grubu Mart ayında yıllık olarak yüzde 104,07 arttı. Eğitimin ardından yüzde 94,97 ile lokanta ve oteller, yüzde 80,25 ile sağlık geldi.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan 2024 yılı Mart ayı itibarıyla, 14 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 121 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Üretici enflasyonu da yavaşladı
TÜİK verilerine göre Mart ayında üretici enflasyonunda da yavaşlama görüldü. Mart ayında üretici fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,47 arttı. Şubat ayında endekste yıllık artış yüzde 47,29 olmuştu.
Aylık olarak ise üretici fiyatlarında Mart ayında yüzde 3,29’luk artış görüldü. Şubat ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 3,74 olarak gerçekleşmişti.
Öncü göstergeler aylık artış serisinin sürdüğüne işaret etmişti
Mart ayı için İstanbul ve Ankara’ya ilişkin fiyat göstergeleri aylık enflasyon serisinin devamına işaret etmişti.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’da perakende fiyat hareketlerini ölçen İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi Mart’ta aylık yüzde 3,93, yıllık olarak da yüzde 78,25 oranında arttı.
Böylelikle İstanbul’da aylık enflasyon serisi 57 aya yükseldi.
Türk-İş verileri de gıda tarafında Mart ayında aylık enflasyonun sürdüğünü göstermişti.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,29 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış yüzde 76,71 olarak gerçekleşti.