Haber

Bakan Yanık, kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarına ilişkin bilgi verdi: (2)

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Şiddet nitelik itibarıyla genel görünüyor olabilir ama her bir bireyin uğradığı şiddet ve sebepleri biricik. Dolayısıyla genel geçer, kapsayıcı çözümler evet ama her bir vakanın kendi gerçekliğiyle alakalı özel çalışmalar yapılması gerekiyor ki etkin ve kalıcı sonuçlar alabilelim. Önümüzdeki süreçte 4. Ulusal Eylem Planı’mız kapsamında vaka bazlı çalışmaları da bu anlamda gündeme almış olacağız.” dedi.

Bakan Yanık, Bayana Yönelik Şiddetle Gayret Haftası kapsamında Ankara Hakimevi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Yanık, şu an yürürlükte olan ve 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nda, “mağdur odaklı” yaptıkları çalışmaların aralıksız devam edeceğini söyledi.

Bunun yanına “fail odaklı bakış açısını” da yerleştirdiklerini belirten Bakan Yanık, “Fail odaklı bakış açısı nedir? Faili, şiddet uygulamaya götüren sürecin engellenmesi. Eğer psikiyatrik problemi varsa sağlık tedbirinin uygulanması, rehabilitasyon ihtiyacı varsa rehabilitasyonun sağlanması ve failin diğer şiddeti tetikleyen sebeplerinin ortadan kaldırılması.” diye konuştu.

Yanık, bayana yönelik şiddeti oraya çıkaran sebepleri evvelden tespit edip, bunlara ait yapılması gereken çalışmaları önleyici bakışla ortaya koymanın ehemmiyetine işaret etti.

Vaka bazlı çalışmaların değerli olduğuna işaret eden Yanık, “Şiddet, nitelik itibarıyla genel görünüyor olabilir ama her bir bireyin uğradığı şiddet ve sebepleri biricik. Dolayısıyla genel geçer, kapsayıcı çözümler evet ama her bir vakanın kendi gerçekliğiyle alakalı özel çalışmalar yapılması gerekiyor ki etkin ve kalıcı sonuçlar alabilelim. Önümüzdeki süreçte 4. Ulusal Eylem Planı’mız kapsamında vaka bazlı çalışmaları da bu anlamda gündeme almış olacağız.” dedi.

4. Ulusal Hareket Planı’nda, “adalete erişim ve mevzuat”, “politika ve koordinasyon”, “koruyucu ve önleyici hizmetler”, “toplumsal farkındalık” ile “veri ve istatistik” olmak üzere 5 temel maksat koyduklarını tabir eden Yanık, bu kapsamda, 28 strateji, 227 hareket belirlediklerini kaydetti.

Derya Yanık, bayanların eğitime erişiminin şiddeti azaltan, bayan istihdamının geliştirilmesinin de şiddeti engelleyen ögelerden biri olduğunu tabir etti.

Sadece şiddete uğrayan bireylerin değil, o kişinin etrafındaki çocuklar ve öteki aile bireylerinin de şiddet mağduru olduğunu anlatan Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, şöyle konuştu:

“Biz Bakanlık olarak sağlıklı, mutlu, huzurlu aileyi toplumun temeli kabul eden bir kitleyiz. Sağlıklı, mutlu, huzurlu aileyi tesis ederken şiddetin akla bile gelmemesi gereken bir olgudan bahsediyoruz. O zaman eğer bu toplumun geleceğini, sıhhatini, çocuklarımızın geleceğini düşünüyorsak, onların sosyal hayatlarını sağlıklı bir biçimde kurmalarını bekliyorsak, ilk ve temel hareket noktası, o ailenin içerisinde şiddetin olmaması gerektiğidir.”

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu