Haber

CHP’li Girgin: “AKP 65 Yaşında Emeklilik Şartı Getirdi”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; Emeklilik Yaşlıları (EYT) kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi sırasında; “EYT geç emeklilik demekse AKP 2008’de çok daha ağır bir EYT getirdi. İtirazlara rağmen AKP herkesin 58-60 yaşında ve 2048’den başlayarak 65 yaşında emekli olması şartını getirdi.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile EYT üyeleri hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 375 Sayılı Kanun görüşmeleri sürüyor. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, heyetteki EYT mağduriyetleri hakkında şunları söyledi:

“Ateş olsa donar, su olsa yanar, dağ olsa yarılır, EYT’liler yerinde olsa. sınıf: Mücadele edenler her zaman kazanmaz ama savaşanlar her zaman kazanan olmuştur.

EYT’lilerin organize çabaları ve Genel Liderimiz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ısrarları sonucunda nihayet EYT teklifi Meclis’e geldi. Diğer bir deyişle, hükümet cazibesini getirmek zorunda kaldı. Neden kerhen diyoruz? Çünkü AKP genel başkanının EYT’liler için söyledikleri hala hafızalarımızda: ‘Ne olacak, emekli olacaklar, sonra başka bir işte, yani çift dikişte çalışmaya devam edecekler. Böyle bir şey olamaz’ dedi. ‘Bir de bunlar türedi’ dedi. “Seçimi kaybedeceğimi bilsem de hayır!” dedi. Ne oldu, şimdi ne değişti?

Değişen tek şey, iktidar için tehlike çanları çalan sandıkta, hızla oy kaybettiğini gören sandık açma zamanı yaklaşıyor. Yoksa Erdoğan aynı Erdoğan’dır. AKP aynı AKP’dir. Zihniyetleri hiç değişmedi, değişmeyecek. Çünkü devlet vatandaşa verileni ‘Kayıp’ olarak görüyor. Alışık olduğu yandaşlarına dağıtmayı, vatandaşa hakkının olanı vermeyi israf olarak görüyor. EYT geç emeklilik demekse AKP 2008’de çok daha ağır bir EYT getirdi. İtirazlara rağmen AKP herkesin 58-60 yaşında ve 2048’den başlayarak 65 yaşında emekli olması şartını koydu. bu EYT’lilerin haklarından vazgeçmek zorunda, bunun siyasi bir sebebi var. Aksi takdirde amaç sosyal güvenlik sistemine uyum sağlamak veya emekliliği kolaylaştırmak değil, bir an önce seçmenden oy almaktır. Ancak EYT düzenlemesi yapıldığında EYT’liler iktidara oy vermeyecek çünkü yapılan lütuf değil, hakkın iadesidir.

Teklifte yaş şartı kaldırılmış olup, kademeli prim şartı devam etmektedir. Ancak Bakan, ’99’dan önceki hakların tamamen iade edileceğini’ söyledi. Teklife bakıyoruz; 2000’den sonra adil bir kademeli geçiş yoktur; emekliler için düzenleme yok, norm birliği yok; Çıraklık ve stajyerliklerde sigortalılık başlangıç ​​tarihi sayımı, depremzedelik, emekli maaşı zammı yoktur. Emekli maaşlarının birleştirilmesinde sosyal yardım ödeneği yoktur. Kısacası hükümetin mağdur bırakmadan bu sorunu çözme kabiliyeti yok.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu