Ekonomi

Halka arz kilitleme süresi sona ererken Arm hisseleri yükseliyor

İngiltere merkezli yarı iletken tasarım şirketi Arm Holdings (NASDAQ:ARM), halka arz kilitleme süresinin sona ermesi nedeniyle piyasanın işlem hacminde potansiyel bir artış beklemesi nedeniyle Salı günü hisse senedi fiyatının %2,1 artışla 129,50 $’a yükseldiğini gördü. Bu dönemin sona ermesi genellikle şirket içerisindeki kişilerin ve ilk yatırımcıların daha önce kısıtlanmış olan hisselerini satmalarına olanak tanır.

Piyasaya çıkıştan sonra genellikle altı aya kadar süren kilitleme dönemi, halka arz edilebilecek hisse sayısını sınırlıyor. Arm’ın Eylül ayındaki halka arzından bu yana, tedavüldeki hisselerinin yalnızca %9,5’i alım satıma açıktı. Salı günü kilitlemenin sona ermesinin, daha fazla sayıda yatırımcının ellerindeki hisseleri satmasına olanak sağlaması bekleniyor. Arm’ın yaklaşık 930 milyon hisseye denk gelen %90’lık payıyla çoğunluk hissedarı olan Softbank, eylemleriyle piyasayı önemli ölçüde etkileyebilir.

Kilitlemenin sona ermesine rağmen, Salı günü Arm’ın hisseleri için işlem hacmi yaklaşık 18,1 milyon hisse olarak kaydedildi ve yaklaşık 28,5 milyon hisse olan 25 günlük ortalama hacmin altında kaldı. İşlem için mevcut olan bu nispeten düşük hisse hacmi, önemli fiyat dalgalanmalarına yol açabilir.

Arm’ın hisseleri, Şubat ayında analist beklentilerini aşan son üç aylık raporundan bu yana %68 gibi önemli bir artış yaşadı. Büyüme, yapay zeka hesaplamalarında giderek daha fazla kullanılan çip tasarımlarına yönelik artan talebe bağlandı.

Running Point Capital’in Baş Yatırım Sorumlusu Michael Ashley Schulman, karantinanın etkisiyle ilgili olarak şu yorumda bulundu: “Karantina, süresinin dolmasına doğru hisseler üzerinde baskı yaratmış gibi görünüyor, ancak hisseleri Şubat ayındaki yükselişinin altına çekecek kadar değil.” Ayrıca Softbank’ın Arm’daki önemli hisselerine ilişkin planlarının önemli bir spekülasyon konusu olmaya devam ettiğini vurguladı.

Arm’ın Nvidia (NASDAQ:NVDA (NASDAQ:NVDA)), Google’ın ana şirketi Alphabet (NASDAQ:GOOGL) ve Intel (NASDAQ:INTC) gibi bazı büyük müşterileri şirkette küçük hisselere sahip. Ayrıca Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) Şubat ayında 850.000 Arm hissesi sattığını bildirdi.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu