Haber

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan sınırındaki güvenlik durumuna yönelik operasyonel planları onayladı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın Lübnan sınırındaki güvenlik durumunun kötüleşmesi durumunda bazı operasyonel planları onayladığı bildirildi.

İsrail’in özel kaynaklara dayandırdığı ve adı açıklanmayan yerel “Valla” haber sitesinin haberine göre Gallant, ülkenin kuzey sınırındaki durumun kötüleşmesi ihtimaline karşı operasyon planlarını onayladı.

İsrail’in Channel 13 televizyonu da İsrail ordusunun Hizbullah ile “olası bir çatışma” ihtimaline karşı sınıra takviye kuvvet gönderdiğini kaydetti.

Haberde ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sınırdaki güvenlik durumunu görüşmek üzere bugün ordu komutanlığıyla bir araya geleceği belirtildi.

İsrailli yetkililer haberle ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Hizbullah Genel Sekreteri Hassan Nasrallah, dün Lübnan’da yaptığı açıklamada, Lübnan’ın güneyinde İsrail sınırında Nisan ayından bu yana İsrail ordusu ile örgüt arasında yaşanan gerilimi hatırlatarak, İsrail’in Lübnan’ın bazı bölgelerini işgal etmeye devam ettiğini ve Bu durumda taraf Lübnan’daki saldırıya maruz kalmıştır. tartışmıştı.

Lübnan ile İsrail arasında 120 kilometrelik bir sınır hattı var. İsrail sınırın bazı yerlerine tel örgü örerken, bazı noktalara beton duvarlar örüyor.

Sınırda İsrail işgali

Suriye ile 1967 savaşında İsrail ordusu Golan Tepeleri’ni ve ardından Kefr Şubat Tepeleri’ni, Shebaa Çiftliklerini ve Lübnan’ın kendisininmiş gibi vurguladığı Gajar köyünün bir bölümünü işgal etti.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı 4 Temmuz’da yaptığı açıklamada, İsrail’in Gajar köyünün kuzeyine girişi yasaklayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını açıkça ihlal ederek işgal bölgesini genişletmek istediği konusunda uyardı.

Hizbullah ise 7 Temmuz’da İsrail’in Lübnan’ın sonundaki Gajar köyünün tamamını işgal ettiğini ve çevresine duvar ördüğünü bildirdi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib 10 Temmuz’da yaptığı açıklamada, İsrail’in köyden çekilmesi gerektiğini yineledi; 11 Temmuz’da Lübnan, Birleşmiş Milletler’e İsrail’in köyü tamamen işgal etmesinden şikayet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu