Ekonomi

TBMM’de kamu borcunun yeniden yapılandırılması teklifi

Kişi ve şirketlere kamu borçlarını ödeme imkanı yaratacak olan yeniden yapılandırma çalışmaları öncekilere göre daha kapsamlı ve daha uzun vadeli olacak.

kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’nda görüşülmeye başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.

Mustafa Elitaş

Mustafa Elitaş komite üyelerine sunum yaptı

AK Parti Küme Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, heyet üyelerine sunum yaptı.

“Kişilerin vergi dairelerine olan tüm borçlarını türü ne olursa olsun yeniden yapılandırma kapsamına aldık”

Elitaş, AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar yaptığı yapılanma düzenlemelerini anlattı. Elitaş, müzakerelere başlayan kanun teklifiyle, türü ne olursa olsun, kamunun vergi dairelerine olan tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldıklarını bildirdi.

“Daha önce yapılandırma yönetmeliğinde yer almayan adli para cezaları kapsam içinde”

Yapılandırma yönetmeliğinde hiç yer almayan tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş ve para cezaları, idari para cezaları, tahsilat kredisi borçları ve destekleme primi borçlarının yeniden yapılandırılacağını söyledi.

“Feri alacakları da yeniden yapılandırma kapsamında”

Elitaş, gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi ikincil alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.

Daha önce uygulanan 36 ay vade 48 aya çıkarıldı.

Elitaş, önceki konfigürasyonlara 36 ay vade koyduklarını belirtti.

Şimdi getirdiğimiz düzenleme ile bu süreyi 48 aya çıkarıyoruz. Yani 4 yıl. Düzenlemeden yararlanmak isteyenler 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvurabilecek. Vatandaşlarımız yeniden yapılandırılan tutarları peşin veya taksitli olarak ödeyebilecek. Bu teklifimizde vatandaşımızın uzun taksit vadesi talebini de yerine getiriyoruz.

dedim.

Trafik cezaları da silinecek

Düzenlemeyle birlikte trafik cezalarının da kaldırılacağını kaydeden Elitaş, şunları söyledi:

Kanun gereği sicilinde 5 ile 95 puan arasında ceza puanı olan kişilerin cezalarını sıfırlıyoruz. 2.5 milyona yakın vatandaşın ehliyetine belli bir süre el konulması süreci de bu haliyle ortadan kalkmış olacak.

ifadelerini kullandı.

“2 bin lirayı geçmeyen borçları siliyoruz”

Vergi dairelerine olan bazı borçların silinmesi hakkında bilgi veren Elitaş, şunları söyledi:

Yine ilk defa yaptığımız bir aranjmanı sizlerle paylaşıyoruz. Vergi, ceza, faiz gibi her türlü borcu olan vatandaşlarımızın vergi dairelerine 2 bin lirayı aşmayan borçlarını siliyoruz. Bir kişinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenecek borçlarının toplamı 2 bin lirayı geçmiyorsa bu yönetmelik kapsamında herhangi bir kural aramadan bir defaya mahsus borçlarını siliyoruz. Devlet olarak alacağımızdan vazgeçiyoruz.

Konfigürasyonun etki analiz raporu yayınlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kanun teklifine ilişkin 25 maddeden oluşan etki analizi raporu üyelere dağıtıldı.

Vergi dairesi borçlu sayısı: 4 milyon 156 bin 341

Raporda, vergi dairelerine borçlu sayısının 14 milyon 156 bin 341 olduğu belirtildi.

Vergi dairesi alacakları: 43,5 milyar lira

Kanun çerçevesinde vergi dairelerinde kesinleşen alacaklar için yapılan başvuru ve tahsilat bedeli değerlendirildiğinde 43,5 milyar liralık tahsilat yapılacağı kaydedildi.

SGK borçlusu: 3 milyon 277 bin 5 işyeri ve 14 milyon 613 bin 574 sigortalı

Bu kapsamda 3 milyon 277 bin 5 işyeri ve 14 milyon 613 bin 574 sigortalının SGK’ya olan borçlarının yeniden yapılandırılması öngörülmüştü.

SGK alacak: 196 milyar lira

Teklife göre, kesin alacaklara ilişkin yeniden yapılandırma kararları kapsamına Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 196 milyar liralık alacakları eklenecek.

SGK’ya ödenecek idari para cezası: 4,8 milyar lira

Ayrıca SGK’ya ödenecek toplam 4.8 milyar liralık idari para cezasının da yeniden yapılandırma kapsamına alınması planlanıyor.

Vergi dairesine borcu olan yaklaşık 7,6 milyon kişinin 4,6 milyar liralık borcunun silinmesi planlanıyor.

Gecikme cezalarının analizine göre, Kasım sonu itibari ile 10 bin 304 borçludan 49 milyon 186 bin 471 TL anapara ve 32 milyon 522 bin 357 TL gecikme cezası toplam 81 milyon 708 bin 828 TL oldu.

Teklif için müzakereler devam ediyor.

aslanapahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu