Haber

Ticari Roket Smart Dragon-3 İlk Uçuşunu Gerçekleştirdi

9 Aralık 2022’de Sarı Deniz’den 14 uydu taşıyan Smart Dragon-3 roketi fırlatıldı. Ticari roket Pekin saatiyle 14:35’te fırlatıldı. (Fotoğraf: Guo Houze/Xinhua)

PEKİN, 9 Aralık (Xinhua) — Çin’in 14 ticari uyduyu yörüngeye taşıyan Smart Dragon-3 (SD-3) taşıyıcı roketi, Cuma günü Sarı Deniz’de ilk uçuşunu yaptı.

Füzeyi geliştiren kuruluşa göre, yeni katı yakıtlı uzay aracı yalnızca ticari fırlatmalar için daha fazla kapasite sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ülkenin bu tür roketler geliştirmesini yeni bir düzeye taşıyor.

Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi tarafından geliştirilen dört aşamalı SD-3, Çin’in Dragon roket ailesinin ikinci üyesi. Long March roketlerinden farklı olarak Dragon serisi, alçak yörüngeye küçük ticari uydular ve uydu ağları fırlatmaya yönelik artan pazar talebini karşılamak üzere ticari amaçla geliştirildi.

Toplam uzunluğu 31 metre ve maksimum çapı 2,65 metre olan roketin faydalı yükü 140 ton.

3,35 metre ve 2,9 metre çapında iki kaplamaya sahip olan roket, çeşitli uydu görev taleplerini karşılayabiliyor. Roket hem karadan hem de denizden fırlatılmak üzere tasarlandı.

Roketin baş tasarımcısı Guan Hongren, “SD-3’ün Çin’in uzay endüstrisindeki birçok boşluğu doldurduğunu” açıklayarak, roketin 1,5 tonluk bir yükü 500 kilometre yükseklikte Güneş ile senkronize bir yörüngeye taşıyabileceğine dikkat çekti. Roketin birinci kademe motoru, iç sınır uçuş testlerinde kullanılan en büyük motor olan 200 tonluk bir itme gücüne sahiptir.

Çin, Cuma günü Sarı Deniz’den 14 uyduyu planlanan yörüngeye yerleştiren bir Smart Dragon-3 roketi fırlattı. Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi, açık deniz fırlatma görevini yerine getirdi. (Fotoğraf: Guo Houze/Xinhua)

Roket, daha fazla taşıma kapasitesinin yanı sıra, kullanıcılara daha esnek ve uygun maliyetli bir fırlatma hizmeti sunar.

SD-3 proje baş yöneticisi Jin Xin’e göre roket, fırlatma için daha kısa hazırlık süresi ve daha hızlı yanıt verme yeteneği gibi avantajlara sahip. Roket planlanan deniz alanına getirildikten sonra 48 saat içinde fırlatılabiliyor.

Yılda 20 füze üretilebilmekte ve bunlardan üçü aynı anda depolanabilmekte, bu sayede denizde sık ve kapsamlı fırlatmalar gerçekleştirilebilmektedir.

Jin, roketin çoklu uydu fırlatma kabiliyetinin tek bir görevde 20’den fazla uydu taşımasına izin verdiğini ve kg başına 10.000 ABD dolarından fazla olmayan maliyetinin onu pazarda rekabetçi kıldığını sözlerine ekledi.

SD-3 roket modeli, bu yıl Kasım ayında Airshow China’da halka tanıtıldı.

Ticari uzay fırlatma alanındaki pazar ihtiyaçlarını daha da karşılamak için Çin, 2,5 tonluk bir yükü 500 irtifada Güneş ile senkronize yörüngeye taşıyabilecek daha büyük ölçekli bir katı yakıtlı roket olan SD-4’ü geliştirmeyi planlıyor. km.

Jin, “Ayrıca denizden sıvı yakıtlı roketlerin fırlatılmasını da araştırıyoruz” dedi.

İlk nesil Dragon roketi SD-1, ilk uçuşunu Ağustos 2019’da yaptı. SD-1, Güneş ile senkronize yörüngeye 200 kg faydalı yük gönderme kapasitesine sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu