Haber

ABD’de Yüksek Mahkeme Etik Kuralları Tartışması Gündemde

YENİ ABD’de Yüksek Mahkeme’nin bir mesleki etik kurallarına sahip olması gerekliliği ve halkın mahkemeye olan inancı tartışmaları gündemde olmaya devam ediyor.

ABD Senatosu Yargı Komitesi’nin ilgili alt komitesi, Yargıtay’a ilişkin etik kaygıların tartışıldığı “tarafsız bir yargının kurulması” konulu bir oturum düzenledi.

Oturumda, Demokrat milletvekilleri tarafından gündeme getirilen Yargıtay yargıçları için mesleki etik kuralların olması gerektiğini savunan “Yüksek Mahkeme Etiği, Yargıçların Reddi ve Şeffaflık” yasa tasarısı görüşüldü.

Demokrat Senatör Sheldon Whitehouse, Amerikalıların yaklaşık yüzde 60’ının Yüksek Mahkeme’nin işini yapma şeklini onaylamadığını gösteren bir araştırmaya işaret ederek, Yüksek Mahkeme’nin “etik sorun” konusunda harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Whitehouse, “Yargıtay halkın güvenini yeniden tesis etmek için herhangi bir şey yapmayacaksa, bu Kongre’de bize bağlı” dedi. ifadesini kullandı.

Ücretsiz lüks tatil ve “cömert hediyeler” kabul ettiği iddiasıyla gündeme gelen Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas’ın bir yılı aşkın süredir 6 Ocak Kongre baskını olaylarıyla ilgili davalardan çekilmeyi reddettiği ve Whitehouse, 2020 seçim sahtekarlığı dedi. Beyaz Saray’ın ilgili belgelerine erişimi engellemek için oy kullandığını söyledi.

Whitehouse, bu belgelerin Thomas’ın eşinden Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı’na 2020 seçimleriyle ilgili mesajlar içerebileceğini öne sürdü.

Senatör, yargıya güvenin tesisi için sorumluluk reddi ve çıkar çatışması düzenlemelerinin önemine işaret etti.

Cumhuriyetçiler oturuma katılmadı.

Senatör Dick Durbin ayrıca Baş Yargıç John Roberts’ı Yüksek Mahkeme’de “etik sorunu” analiz etmek için harekete geçmeye çağırdı.

Kuvvetler ayrılığına ilişkin hukuki tartışmalar, Kongre’nin rolü ve yargı düzenlemelerinin ele alındığı oturuma Cumhuriyetçi milletvekillerinin katılmaması dikkat çekti.

Cumhuriyetçi milletvekilleri, “Demokratik solcuların” Yargıç Thomas’ın prestijini yok etmeye ve muhafazakarların yükü altındaki mahkemenin meşruiyetini baltalamaya çalıştıklarını savunuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu