Sağlık

Bayram temizliği yaparken hastalanmayın

Astım ve alerji hastaları başta olmak üzere herkes tatil paketleri yapılırken hijyen malzemelerinin kullanımına ve havalandırmaya dikkat etmelidir.

Bu yıl yaz sezonunun başlamasına denk gelen Kurban Bayramı tatlı bir telaşı da beraberinde getirirken mevsimsel temizlik ve yeni düzenlemelere de vesile oluyor. Her köşede yapılacak temizlik ve dezenfeksiyonun yanı sıra yaz kış yapılacak işlerde dikkatli olunması, yorganların daha hafif pike ve örtülerle değiştirilmesi, perde ve halıların temizliği, temizlik ve temizlik işlemleri son derece değerlidir. benzer detaylı çalışmalar.

Yaklaşan Kurban Bayramı ve yeni sezon hazırlıklarında temizlik ön planda yer alırken, konut temizliği konusunda uzmanlar, kullanılan hijyen ekipmanlarının ve evi havalandırırken maruz kalınan soğuğun son derece değerli olduğunu vurguluyor.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk bayramda dikkat edilmesi gerekenleri belirtti. Dezenfeksiyon ve temizlik sırasında evin havalandırılması konusunda mutlaka uyarılarda bulundu.

Tatillerde ya da mevsim geçişlerinde evlerde yaşanan düzen ve temizlik dönemi, ağır temizlik aksesuarları ve kimyasalların kullanımını da beraberinde getiriyor. Özellikle evinizde bir astım hastası varsa, tedaviyi yapan kişinin yanı sıra tedavi sırasında hasta olan aile bireylerinin de ciddi şekilde etkilenmesi söz konusu olabilir.

Bilimsel veriler pasifik sektöründe çalışan bireylerin astım hastalıklarının kontrolünün daha zor olduğunu göstermekte olup, erişkin astım hastalarının %10’a yakınının astım sorunu ile ilişkili olduğu da bilinmektedir. Genel olarak, temizlik ekipmanlarının dezenfeksiyon için rutin kullanımı aynı etkiyi yaratır. Günlük hayatta hemen hemen her meskende kullanılan bu unsurlar, çağdaş hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş; ancak lekelerin çıkarılması veya dezenfeksiyon için tozların kullanılması, elementlerin solunması hava yolu hassasiyetini-reaksiyonunu arttırır. Bu, özellikle kimyasal sentetik bileşenler içeren pasite artefaktlarının boyutunun artmasıyla birlikte, hava yolu yüzeyini kaplayan mukozada hassasiyete ve hasara neden olur.

Gluteraldehit, sodyum hipoklorit gibi oldukça yaygın kimyasal mülahazalar içeren saflık artefaktları en çok zarar veren set olarak gösterilmektedir. Yine ülkemizde sodyum hipoklorit ve amonyak içeren çamaşır suyu kullanımı oldukça yaygındır. Evlerimizde kullandığımız çamaşır suyu %1-3 oranında klor içerir. Klor çok zehirli bir gazdır ve kısa süreli maruz kalınması üst solunum yollarımıza ve soluduğumuz alt solunum yollarına zarar vererek astımı olan kişilerde astımın kontrolden çıkmasına neden olurken, astımı olmayan kişilerde hava yollarının hassasiyeti artar. mesleki astım gibi hastalıklara neden olur. Kullanılanların hepsinin ortak özelliği hava yolu üzerindeki hassasiyeti artırarak mukus tabakasını rahatsız ederek kişide astım şikayetlerinin artmasına ve ortaya çıkmasına neden olmalarıdır. Özellikle bayram ve mevsim değişim dönemlerinde ev hanımlarımızın temizliği daha ağır ve detaylı yapması bu dönemlerde astım şikayetlerinin artmasına ve astımın kontrolden çıkmasına neden olmaktadır.

Herkesin özellikle daha önce alerjik hastalık ve astım tanısı almış sağlık geçmişi olanların temizlik yaparken tercih ettikleri işlerin içeriklerindeki kimyasal yönleri titizlikle incelemeleri ve bu kimyasal elementlerin kimyasal olmasına dikkat etmeleri çok önemlidir. resmi makamlarca onaylanmış ve onaylanmıştır. Sadece astım hastalarının değil, hepimizin merdiven altı veya markalı kimyasal elementleri kullanmaktan uzak durmalıyız. Diğer bir nokta da arınma yapan bireylerin, arındırılan ortamı havalandırmadan gereğinden fazla dozda ve tekrar maruz kalma süresini ve dozunu arttırarak sakinleştirici elementleri kullanmaları ve dolayısıyla bu şikayetlerin oluşma riskinin artmasıdır. Sonuç olarak, daha ciddi klinik durumlar ve hatta bazen acil yatış gerektiren solunum bozuklukları ortaya çıkar.

Tüm bu sebepler göz önünde bulundurularak hem temizlik ekipmanlarının ölçülü kullanılması hem de temizlik esnasında alanda sirkülasyonu sağlamak için gerçek havalandırma yapılmalıdır. Aksi takdirde bayram temizliğiniz hastalıkları tetikleyen veya yeni soğuk algınlığına neden olan durumlara yol açabilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu