Ekonomi

Brent petrolündeki düşüş, ABD hisselerindeki artış ve zayıf ekonomik veriler etkili oldu

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varili 74,37 dolardan işlem görüyor.

Dün 75,94 dolara yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 74,91 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.20’de kapanışa göre yüzde 0.72 düşüşle 74.37 dolardan işlem gördü. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolün varili dakikalar içinde 70,30 dolardan alıcı buldu.

ABD ham petrol stoklarındaki artış ile ABD ve Çin’de beklenenden zayıf gelen ekonomik veriler talepteki dalgalanmaları artırdı.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarının geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya göre 3 milyon 690 bin varil artacağının tahmin edildiğini açıkladı. Piyasa beklentisi 1 milyon 300 bin varil düşüş olacağı yönündeydi.

Stoklarda artış olacağı öngörüsü, ülkede talebin az olduğu algısını yaratarak fiyatları baskıladı. ABD Güç Bilgi İdaresi’nin resmi stok verileri bugün açıklanacak.

Ülkede makroekonomik verilerin karışık sinyalleri de risk algısındaki artışa katkı sağladı. ABD’de perakende satışlar Nisan’da aylık bazda %0,4 düşüşle piyasa beklentilerinin altında düşerken, sanayi üretimi Nisan’da aylık %0,5 artarak tahminleri aştı.

ABD’de hükümetin borç limiti krizine ilişkin belirsizlikler de fiyatları baskıladı. ABD Lideri Joe Biden dün Kongre liderleriyle borç limiti konusunda görüşmeye gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Lideri Kevin McCarthy toplantının ardından yaptığı açıklamada hafta sonuna kadar anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu ve anlaşma o kadar sorun değil.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de Nisan ayı sanayi üretimi ve perakende satış büyümesinin tahminlerin altında kalması, ekonominin ikinci çeyreğin başında ivme kaybettiğine işaret ediyor.

Öte yandan arz tarafında ise gözler 19-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak G7 ülkeleri liderleri toplantısına çevrildi. Görüşmede G7’nin Rusya’nın elektrik üretiminin sınırlandırılması ve üçüncü ülkelerle ticarete yönelik yaptırımları ele alması bekleniyor.

Teknik olarak Brent petrolde 74,72-75,13 dolar aralığının direnç, 74,09-73,87 dolar aralığının ise takviye bölgesi olarak takip edilebileceği belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu