Ekonomi

Gıda endüstrisinden uyarı: Yediklerinize dikkat edin!

BURSA (İGFA)-BUYSAD Lideri Coşkun Dönmez, kırmızı ve beyaz etteki asılsız fahiş fiyat artışlarının endüstriyel gıda segmentine büyük darbe vurduğunu belirtti.

Kırmızı ve beyaz etin yanı sıra gıda fiyatlarındaki yüksek artışları ‘gerçek enflasyon değil, manevi enflasyon’ olarak yorumlayan Dönmez, Ramazan ayı öncesi başlayan süreçte kangrene dönüşen bir sorunla karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. her yıl ve Kurban Bayramı’nın sonuna kadar devam eder. Coşkun Dönmez, yılın ilk 4 ayında enflasyon artışının yüzde 18 olduğunu hatırlattı.

Ramazan ayı öncesi ve sonrası dönemde hem kırmızı ette hem de bayat ette yüzde 100’e varan zamların yapıldığını vurgulayan Dönmez, “Kırmızı ette bahane şap hastalığı. Peki beyaza ne oldu? et enflasyonu TÜİK’e göre yüzde 15. Et fiyatları yüzde 100 artarken et fiyatları yüzde 100 artıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi buna ne yazık ki moral enflasyon deniyor. Ayın avantajını kullanan bazı bölümler Ramazan ve Kurban Bayramı’nda enflasyonu enflasyonun çok üzerine çıkararak haksız avantaj elde ediyor. Et ve gıda da vurguncu bir sürece dönüşen bu sürece karşı. “Maalesef önemli tedbirler alınmıyor. Yüksek fiyat artışları, artan girdi maliyetleri ile hem vatandaşı hem de endüstriyel gıda sektörünü mağdur ediyor. Maliyetlerin bu kadar kontrolsüz bir şekilde arttığı bir ortamda bu artışları müşterilerimize anlatmakta zorlanıyoruz” dedi.

‘YEMEĞİNİZİ ANALİZ EDİN!’

Sektörde rekabetin fiyat üzerinden yapıldığı durumlarda ne gibi suiistimallerle karşılaşılabileceğini ifade ettiğini hatırlatan Dönmez, “Hizmet alımlarında fiyat ile alınan gıdanın gıda kodeksine uygunluğunun kontrol edilmesi esastır. Çünkü şu anki et fiyatlarıyla sadece 4 çeşitten oluşan bir yemeğin fiyatı 55-60 TL (ekmek, ek ürün ve hizmetler/yatırımlar). Analize gönderin ve sonuçları değerlendirin” dedi.

ET SEKTÖRÜNE UYGUN FİYATTAN SUNULMALI

Sabit fiyat uygulamasının kapsamını genişletmek ve endüstriyel gıda sektörüne öncelik vermek isteyen Lider Dönmez, “Piyasayı istikrara kavuşturmak için uygulama yaygınlaştırılmalı ve endüstriyel gıda sektöründen faydalanılmalıdır. Bunun için sektör dernekleri ile işbirliği yapıyoruz. Ayrıca beyaz et üreticilerinin maliyet artışlarının çok üzerinde fiyatlara zam yapmasına da engel olunması gerekiyor” dedi. söz konusu.

pazarlar-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu