Haber

Datça’da seçim: CHP’nin 25 yıllık kalesi yıkılır mı?

DATÇA – Ege’de bir sahil kasabasında seçim sandıklarını açmaya başladığınızda sizi en az şaşırtacak şey CHP’ye çıkan oylar olur. Sokağa çıkıp biraz dolaştığınızda ise mühürlerini ‘altı ok’a basanların aynı partiden şikayetleriyle karşılaşırsınız. Ege’nin denize yakın yerlerinde seçmeniyle CHP arasındaki ilişkisi genelde aşk ve nefret üzerinden yürür…

Peki Datça’da bu seçimde hangisi galip gelecek? Ev sahibi CHP mi, güçlü isim Feyzullah Gülada’yla Cumhur İttifakı mı yoksa bağımsız aday Mesut Yar mı? ‘Knidos seçimleri’ne kağıt üzerinden değil de daha yakından bakmaya çalıştık.

Mesut Yar’ın seçim irtibat bürosu

‘CHP’NİN OYLARI DATÇA’DA HEP YÜKSEKTİ AMA…’

Datça Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sebiha Arslan bölgedeki genel fotoğrafı şöyle çekiyor:

“Yıllardır burada CHP’nin oy oranı hep yüksekti. Ama son dönemde yeteri kadar çalışmadığının düşünülmesi, altyapının olmaması, elektrik, su kesintilerinin yaşanması Cumhuriyet Halk Partisi’ne eksi yazan yönler. Cumhur İttifakı’nın adayı burada güçlü bir aday. 2019’da yarıştı ve ondan sonra da çalışmasını sürdürdü. Kendisi de zaten Datçalı bunun da vermiş olduğu bir avantajla sürekli Datça’ya geldi gitti. Kendisi hekim olarak Muğla’da görev yapıyor ama Datça’yı hiç boşlamadı diyebilirim. Buna CHP’li seçmenin söylediğim konulardaki kızgınlığı da eklenince oyların biraz Gülada’ya kayma durumu söz konusu.”

Datça Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sebiha Arslan

HERKESİN KENDİ ADAYINI ÇIKARDIĞI RENKLİ BİR SEÇİM

Sebiha Arslan’ın bahsettiği Cumhur İttifakı’nın MHP’li belediye başkan adayı Feyzullah Gülada, 31 Mart 2019 seçimlerinde yüzde 40’lık bir oy alarak ikinci olmuştu. Gülada diş hekimi, 2019 seçimlerinden bu yana birçok Datçalı’nın dişini de yapmış. Deyim yerindeyse seçmenin ‘ağzından girip gönlünden çıkıp’ bu kez seçimi kazanmak istiyor. Yeniden aday olmayan mevcut CHP’li Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar ise geçen seçimde yüzde 55 bandında bir oy oranı yakalayarak seçimi kazanmıştı.

31 Mart 2019 ne kadar ittifaklar seçimiyse 31 Mart 2024 seçimi bir o kadar ‘münferitlikler’ seçimi. Datça’da 2’si bağımsız toplam 14 aday başkanlık için yarışacak. CHP’nin yeni dönemdeki adayı 8 yıllık ilçe başkanlığı tecrübesi olan Aytaç Kurt.

Geçen seçimde aday çıkarmayan ve bölgede yüzde 6-7 civarında oy potansiyeli olan DEM Parti de Fatma Çetinkaya ile yarışın içinde. Ve tabii CHP aday adaylığı sürecinde adaylaşmayan ve bağımsız olarak yoluna devam etmeye karar veren Mesut Yar. Başka bir bağımsız aday da 83 yaşındaki gemi kaptanı İbrahim Günay Demir.

15 PUANLIK FARK KAPANIR MI?

Peki CHP geçen seçimlerde CHP lehine gerçekleşen 15 puanlık farkın kapanması mümkün mü? Sebiha Arslan’la sohbetimize geri dönelim:

“’Ben yıllardır CHP’ye oy verdim ama artık çalışmıyorlar, tamam AK Parti ya da MHP’yi sevmiyoruz ama aday güçlü aday kaliteli oyumuz Feyzullah’tan yana diyen’ onlarca insan var etrafımda.”

Feyzullah Gülada

‘MESUT YAR ÇOK CİDDİ ÇALIŞIYOR’

“Öte taraftan bağımsız aday Mesut Yar çok ciddi bir çalışma sergiliyor. Gece gündüz demeden hem medya gücünü kullanıyor hem de saha çalışmaları yapıyor. Onun da oy oranında ciddi bir artış gözlemleniyor şu an için. CHP’ye kızıp sağ partiye oy vermek istemeyenler de tepki oyu olarak Mesut Yar’ı tercih ediyor.”

‘GÜLADA’NIN BAŞKAN OLMA İHTİMALİ YÜKSEK’

“CHP’liler kızgınlar evet ama ya son gün ‘Tamam biz partimizden vazgeçmiyoruz’ derlerse o zaman başka bir senaryo fakat bu gerçekleşmezse Feyzullah Gülada’nın başkan olma ihtimali çok yüksek. Eğer Gülada kazanamazsa da çok az bir farkla kazanır CHP. 1-2 en fazla 3 puan fark olur.”

İMAR VE YAŞAM TARZI ENDİŞESİ

Seçmeni olmayanlar bile Feyzullah Gülada’da bir ‘şeytan tüyü’nden bahsediyor. Peki bu ‘şeytan tüyü’ Gülada’ya Datça’yı kazandırabilir mi?

Gülada’yla ilgili halk arasında soru işaretine neden olan en büyük iki çekince imara açılacak alanlar ve yaşam tarzına müdahaleyle ilgili. Gülada konuşmalarında ne kadar Datça’nın aleyhine olacak bir şeye imza atmam dese de merkezi hükümetin isteklerine karşı koyamayabileceği düşünülüyor.

Burası kadınlarla erkeklerin kahvehanelerde birlikte oturduğu, kimsenin yumruk yumruğa kavga etmediği, gündüz cumaya giden insanların akşam içki içebildiği nevi şahsına münhasır bir yer.

Olası bir AK Parti-MHP iktidarında bu yaşam tarzının kaybedilmesinden endişe ediliyor.

CHP seçim irtibat bürosu

‘EN ÖNEMLİ PROJEMİZ DATÇA’YI KORUMAK’

Bu ve benzeri endişelerden birinin sahibi de CHP Genel Başkan Yardımcılığı ve İstanbul milletvekilliği de yapmış olan sendika kökenli Yakup Akkaya.

Akkaya, CHP’nin Datça için önemini seçim tahminlerini ve Mesut Yar’ın bağımsız adaylığını da değerlendiriyor:

“Mesut Yar’ın aday olması bir kızgınlık sonucunda Cumhuriyet Halk Partisi’ne kaybettirme hamlesidir. Cumhurbaşkanlığı sistemi bugün hükümetin icraatlarını yasal olarak denetlenebilecek bir sistem olmaktan çıkardı. Yargının durumu ortada. Sadece Datça özelinde söylemiyorum CHP’nin yaklaşık 250 belediyesi (il-ilçe-belde) hukukun ortadan kalktığı bir düzlemde denge ve denetleme işlevi de görüyor. Mesut Yar’ın bağımsız adaylığını da bu çerçevede Cumhuriyet Halk Partisi’ne kaybettirme politikası olarak okuyorum.”

Yakup Akkaya – Fotoğraf: Instagram

‘CUMHUR ADAYI BAKANLIĞA KARŞI DURABİLECEK Mİ?’

“Geçtiğimiz sekiz yıla bakalım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Datça’yı talana, arazileri imara açma çabasına karşın Datça CHP İlçe Başkanlığı’nın ve belediyenin yaptığı hukuki mücadeleler var. Kargı Koyu’nda var Kızlanaltı’nda var. Bunların çoğunda mahkemelerden yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Yani şöyle düşününün burada Cumhuriyet Halk Partisi belediyesi olmasa, örneğin Cumhur İttifakı’nın adayı olmuş olsa yarın öbür gün Çevre Bakanlığı aksi bir uygulama getirdiğinde belediye buna müdahil olacak mı? Datça bütünüyle çevre koruma uygulaması içinde olan bir yer. Cumhur İttifakı adayı kendi bakanlığının karşısında durabilecek mi? Bizim burada en önemli projemiz Datça’yı korumak. Sendika eğitimlerinde çok değerli hocalarla çalıştık Emre Kongar’larla, Toktamış Ateş’lerle… Örgütlü toplumlarda dayanışmanın devam etmesi için onların söylediği bir şey vardır: Sarı öküzü vermeyin.”

Kağıt üzerinde 26 bin insanın yaşadığı Datça’da 21 bin 197 seçmenin oy hakkı bulunuyor. Adaylar kendilerini birinci yapma potansiyeli yüksek olan 7 bin oyun peşinde koşuyor. O isimlerden biri de Mesut Yar.

Nazmiye Halvaşi

”MESUT YAR DANIŞMA HATTI’NA DÖNDÜK’

Uzun yıllardır CHP’de siyaset yapan eski CHP PM üyesi Nazmiye Halvaşi ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde oyuncu Mehmet Esen’in de tek kişilik gösterisini yaptığı etkinlikte karşılaşıyoruz. O artık Mesut Yar’ın yakın çalışma ekibinde. Halvaşi, Yar’ın ‘kaybettirecek aday’ olduğu önermesine katılmıyor: “Merkezde de köylerde de bize olan teveccüh üst seviyede. Telefonlarımız ‘Mesut Yar danışma hattı’na döndü. Derdi, şikayeti, isteği olan bizi arıyor. Biz sandıktan birinci çıkacağız” diyor.

Mehmet Esen Fotoğraf: Instagram

Eğer onun söylediği gerçekleşirse Datça’da bir sürpriz gerçekleşmiş olacak. Ama Datça’da kim kazanırsa kazansın renkli ve heyecanlı bir seçim olacağı kesin.

Haritanın neresinde olursanız olun seçim akşamı bir gözünüz de Datça’da olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu