İş

Deprem bölgesindeki işverenlerden değerli davet

Haber7’ye açıklamalarda bulunan Malatya 2. Organize Sanayi Müdürü Vaha Erdem, işletmelerdeki onarım çalışmalarını tamamlayarak üretim kapasitesini yüzde 70’e kadar artırdıklarını belirtti.

“ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRIYORUZ”

“Deprem sonrası en büyük avantajımız Organize Sanayi Bölgesi’ndeki hiçbir fabrikamızın yıkılmamış olmasıdır.”Fazilet, her iki Organize Sanayi Bölgesinde toplam 450 firmanın bulunduğunu ve hepsinin üretime başladığını belirtti.

Üretim kapasitelerinin yüzde 70’e kadar arttığını belirten Fazilet, deprem öncesinde 45 bin olan istihdam sayısının şu anda 28 bine düştüğünü söyledi.

Bir ay içinde 6 bin konutun teslim edileceğine dikkat çeken Fazilet, aksine göçün hızlanmasını beklediklerini ifade etti. Fazilet, tam tersine göç yoluyla istihdamı artıracaklarına dikkat çekti. “2-3 ay içinde yüzde 35 istihdam artışı bekliyoruz”söz konusu.

DÜNYA TİCARET KAYISI MERKEZİ HİZMETE AÇILIYOR

Malatya Ticaret Borsası Lideri Ramazan Özcan, Haber7’ye yaptığı açıklamada, kayısı sezonunun başlamasıyla birlikte Malatya’nın ihracata katkısının artacağını belirtti.

2023 yılında 400 milyon dolarlık kayısı ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Özcan, bu yıl ihracatı daha da artıracaklarını vurguladı. Özcan, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezi’nin bu ay sonunda faaliyete geçeceğini belirtti. “Bu merkezde 460 iş yerimiz ve 40 depomuz var. İnşallah yeni yerimiz depremden kaynaklanan ticari kayıplarımızı bize unutturacak.”dedi.

Özcan, vergi borçlarının ertelendiğini ancak toplu olarak ödenmesini talep ettiklerini belirterek, bu ödemelerin taksitle ödenmesini istediklerini söyledi. “Devletimiz bir yıl erteledi. Çok şükür bu borçların taksitle ödenmesini istiyoruz.”söz konusu.

“İHRACATIMIZI ARTIRACAĞIZ”

Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde deprem öncesi inşaatı tamamlanan alüminyum fabrikası faaliyetlerine devam ediyor. Firma yetkilisi Mehmet Yağbasan şunları söyledi: “Fabrikayı faaliyete geçirme konusunda çok kararsızdık ama çalışarak her şeyin mümkün olacağına inandığımız için geri adım atmadık.”dedi.

İşgücü kaybı nedeniyle tek vardiya çalıştıklarını ve aylık üretim kapasitelerinin 100 ton olduğunu belirten Yağbasan, vardiya sistemini artırarak üretim kapasitesini 400 tona çıkarmak istediklerini vurguladı.

Hedeflerinin ihracat odaklı bir firma olmak olduğunun altını çizen Yağbasan, ihracata yönelik çalışmalarına hız verdiklerini vurguladı.

“Asgari Ücret Desteğini Artırmak İstiyoruz”

Mobilya üretimi yapan firmanın sahibi Abdullah Sarı, en büyük sıkıntılarının eleman bulamamaları olduğunu söyledi. “Depremden önce 250 personelimiz vardı, şimdi bazen 150 kişiye bile ulaşamıyoruz.”söz konusu.

Üretim kapasitelerini yüzde 75’e çıkardıklarını belirten Sarı, bunu yüzde 100’e çıkarmak için işçi sayısını da artırmaya çalıştıklarını belirtti. Sarı, patrondan baz fiyat desteğinin artırılmasını talep ettiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Destek verilirse çalışanlara daha yüksek maaş ödeyeceğiz ve bu tür vatandaşlarımızı bölgeye çekebiliriz.”dedi.

“ÜRETİMİMİZİN YÜZDE 30’UNU İHRAÇ EDİYORUZ”

Yurt içi ve yurt dışında birçok ünlü markaya ayakkabı üreten firmanın yetkilisi Yusuf Özdal, yaptığı açıklamada deprem sonrası oluşan hasarı onararak hızlı bir şekilde üretime başladıklarını belirtti. Özdal, üretim kapasitesinin deprem öncesine göre yüzde 40 oranında azaldığını belirtti. “Üretimimizin yüzde 30’unu ihraç ediyoruz” D yaptı. Personel bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirten Özdal, şu anda 250 işçiyle çalıştıklarını belirtti.

KAYNAK: HABER7

habersebinkarahisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu