İstanbul Valiliği tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yılı münasebetiyle program düzenlendi
Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle İstanbul Valiliği tarafından kabul töreni düzenlendi.
İstanbul Valisi Davut Gül ve eşi Gülden Gül’ün ev sahipliğinde Rixos Tersanesi İstanbul’da düzenlenen Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu Törenine, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, milletvekilleri, kaymakamlar katıldı. , belediye başkanları, İstanbul’daki kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, azınlıkların dini temsilcileri, eğitim, sağlık, iş dünyası, kültür, sanat ve sanat sporToplumdan çok sayıda davetli katıldı.
Törende Vali Gül ve eşi, konukları kapıda karşılayarak selamladı.
Program Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı, ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi.
İstanbul Tersanesi Komuta Korosu ve Deniz Saha Komuta Bandosu’nun konser verdiği programda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümüne özel olarak hazırlanan kısa filmler gösterildi.
Vali Gül, programda yaptığı konuşmada, tarihin bu kadar bedel ödeyerek cumhuriyet kuran başka bir milleti kaydetmediğini belirtti.
20. yüzyıla girildiğinde yorulduklarının düşünüldüğünü, ülkede yedi dünya gücü, yoksulluk ve yoksullukla karşı karşıya olduklarını hatırlatan Gül, “Anadolu bir umut ışığı arıyordu. O ışık 20. yüzyılın sabahıydı. 19 Mayıs 1919, ‘Milletin istiklâli, milletin kararlılığı ve kararıyla kurtulacaktır.’ “İnancıyla İstanbul’dan yola çıktı, Karadeniz’i aştı ve Samsun’da güneş gibi doğdu. Amasya, Erzurum ve Sivas’tan sonra Ankara’ya ulaştı. Daha sonra tüm ülkeye yayıldı. Ulusal sınırlar çizildi ve dirilişimiz başladı.” dedi.
“Bu eser birçok cesur savaşçının bedenlerini, kanlarını ve kutsal ruhlarını içeriyor.”
Vali Gül, bu uğurda ne kadar çok Türk askerinin şehit düştüğünü belirterek, “Sevgili anneannelerimiz kurşunları cepheye taşıdı. Asil milletimiz kendisine verilen kefeni yırttı. Kanıyla, canıyla Cumhuriyeti yarattı. hiçbir şey. türkiye cumhuriyeti millet olarak verdiğimiz bu büyük mücadelenin sonucudur. bu eserde nice yiğit koçların bedenleri, kanları, ruhları vardır. nice anaların, kız kardeşlerin gözyaşları, duaları vardır. Gördesli Makbule’den Yörük Ali’ye, ana oğlu Kamil’den Şerife Bacı’ya, kadınlı erkekli, gençli yaşlılı bu eserde, “Yediden yetmişe, kalbi atan aziz milletimizin bir sevgisi vardır. Özgürlük için.” dedi.
Malazgirt’te çağlayan, Çanakkale’de aşıp, Dumlupınar’da yükselen, 15 Temmuz’da coşan bu milletin kahramanlık ve cesaretinin bir dünya medeniyeti kurduğunu kaydeden Gül, “Özgür idaremizin çelikten daha güçlü adı, Türkiye Cumhuriyeti olun. Cumhuriyetimiz, sahip olduğumuz en büyük ve en güçlü millettir.” “Bu bizim güçlü eserimizdir. Cumhuriyetimiz dirilişimizin adıdır. Bin yıllık devlet geleneğimizin son kalesidir. Dünyanın en güçlü devletlerinden biri olma hedefimizin tezahürüdür ve Evde ve dünyada barış isteğimiz.” söz konusu.
Vali Gül, Cumhuriyeti 13 milyon insanla kurduklarını, bugün 85 milyon olduklarını belirterek, adı, unvanı, ırkı, mezhebi ne olursa olsun herkesin Cumhuriyetin, özgürlüğün ve demokrasinin mirasçıları olduğunu belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında sonsuza kadar sürecek kardeşliği bir kez daha tazelediklerini vurgulayan Gül, “İlhamımızı kıtaları birleştiren, medeniyetleri bir araya getiren aziz İstanbul’dan alıyoruz. Amacımız ve görevimiz Gazi Mustafa’dır. Askeri ve siyasi dehasıyla bize bir cennet bırakan.” “Kemal Atatürk’ün gösterdiği yolda, Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde ‘Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmek. Cumhuriyetimizin kuruluş heyecanını, kararlılığını ve inancını sonsuza kadar canlı tutmak. Yorulmadan çalışmak ve İstanbul’umuzda ve ülkemizin her yerinde yorulmadan.” dedi.
Gül, Cumhuriyeti omuzlarında taşıyacak, düşüncesi hür, aklı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirdiklerini sözlerine ekledi.
Protokol üyelerinin pastayı kestiği tören, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Korosunun konseriyle sona erdi.