Sağlık

Sivrisinek Isırması Sonrası Yüksek Ateş ve Eklem Ağrılarınız Varsa Doktorunuza Başvurun

Muayeneden laboratuvar hizmetlerine, yatılı bakımdan fizik tedavi ve rehabilitasyona kadar ihtiyacınız olan tüm sağlık hizmetlerini ayağınıza getiren Bir Adım Sıhhat, sivrisinek ısırıklarının yol açabileceği hastalıklara dikkat çekiyor. Sivrisineklerin tükürüklerinde yabancı proteinler barındırdıkları için vücudun bağışıklık sistemini etkilediğini belirten Bir Adım Sıhhat CEO’su Uzm. Hem. Ayşe Şengel, sivrisinek ısırığı sonrası ödem, eklemlerde ağrı ve şişlik, yüksek ateş gibi şikayetler olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısın. Bu gibi durumlar, alerjiden değil, taşınan bir enfeksiyondan kaynaklanır” diyor.

Sivrisinek ısırıkları yaz aylarında en sık görülen şikayetlerden biridir. Çok değerli görünmese de sivrisinekler aslında sıtma ve lyme gibi önemli hastalıklara neden olabiliyor. Bir yandan ısırdıklarında canlıdan kan alan, diğer yandan salgılarını tükürüklerine enjekte eden sivrisinekler bu yolla hastalıkları taşırlar. Ayrıca sivrisinekler tükürüklerinde yabancı proteinler barındırdıkları için vücudun bağışıklık sistemini etkilediklerini de açıklıyorlar. One Step Health’in CEO’su Dr. Hem. Ayşe Şengel , şöyle devam ediyor: “Bu yabancı proteinler nedeniyle vücutta histamin salgılanır, ödem ve kaşıntı oluşur. Sivrisinek ısırığı sonrası ödem, eklemlerde ağrı ve şişlik, yüksek ateş gibi şikayetler varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu tür vakalar alerjik değil, bulaşan enfeksiyon nedeniyledir. Özellikle bebeklerde vücuda giren bu protein, bağışıklık sistemleri onu tanımadığı için daha büyük reaksiyonlara neden olabiliyor. Bu nedenle bebekleri sivrisinek ısırıklarından korumak daha değerlidir. Kollarını ve bacaklarını örtecek kadar elbise giymek, başını korumak için şapka takmak ve doktorun tavsiyesi üzerine kullanılacak solüsyonları uygulamak patrondur. Ancak bu solüsyonlar 2 aydan önce kullanılmamalıdır.

 

Aloe vera, dondurulmuş çay poşetleri kaşıntıyı azaltır

Bir Adım Sıhhat CEO’su Şengel, sivrisinek ısırıklarına çözüm olarak konut alternatifinde elimizde bulunan bazı ürünlerin de uygun olabileceğini hatırlatıyor. Alkol, fesleğen, yulaf ezmesi, aloe vera ve donmuş çay poşetlerinin hem kaşıntıyı gidermek hem de sivrisinekleri kovmak için kısa süreliğine de olsa kullanılabileceğini söyleyen Şengel, en etkin korunma yolunun kimyasal koruyucular olduğunun altını çiziyor. Bu kimyasal koruyucuların bir kısmının çevreye, bir kısmının ise doğrudan vücuda uygulanabileceğini belirten Şengel, “Koruma için kullanılan bir diğer yöntem de ultrasonik ses dalgalarıdır. Bu cihazlar sivrisineklerin düşmanı olan yusufçuğun sesini taklit ederek tasarlanmıştır. Çok etkili bir yöntem değildir. Tüm bunların dışında yaşam ortamının düzenlenmesi son derece önemlidir. Sivrisinekler daha çok su ve yeşil alanlarda yaşadığı için etraftaki uzun otların budanması ve su birikintisinin boşaltılması alınacak önlemler arasında sayılabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu