Haber

Yozgat’ta kar ve buzlanma nedeniyle yaralanmalar artıyor

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’ta son günlerde etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın neden olduğu buzlanma yaşamı olumsuz etkiledi. Yol ve kaldırımlardaki buzlanma nedeniyle düşerek yaralanan çok sayıda vatandaş hastanelerin acil servislerine başvurdu. Doktorlar soğuk havalarda elleriniz cebinizde yürümemenizi ve kauçuk tabanlı ayakkabıları tercih etmenizi öneriyor.

Yozgat’ta kar yağışlı soğuk hava bir süredir etkisini sürdürüyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde hava sıcaklığının eksilere düştüğü saatlerde hem yollarda hem de kaldırımlarda bilinmeyen buzlanmalar vatandaşları zor durumda bırakıyor. Nohutlu ve Çamlık zirveleri arasında yer alan ve bu nedenle çok sayıda tepe ve tepeye sahip olan Yozgat’ta yol ve kaldırımlarda buzlanma tehlikenin boyutunu artırıyor. Soğuk hava, beraberinde getirdiği buzlanmayla ciddi yaralanmalara ve sakatlanmalara neden oluyor. Kırık, çıkık ve burkulmaların artması nedeniyle hastanelerin acil servisleri ile ortopedi ve travmatoloji poliklinikleri aşırı kalabalıklaşıyor.

“HASTALARIMIZA TAVSİYEMİZ ELLERİ CEPLERİNDE YÜRÜMEMESİDİR”

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hacı Ali Olçar, kar yağışı sonrası soğuk havanın yol ve kaldırımlarda buzlanmaya neden olduğunu, bunun sonucunda kırık sayısında artış olduğunu ve Kayma ve düşme nedeniyle çıkıklar. Olçar şunları söyledi:

“Son dönemde don ve buzlanma nedeniyle düşen hastalarımızda artış olduğunu görüyoruz. Hastalarımıza elleri cebinde yürümemelerini, akşam göremedikleri yerlere yürümemelerini, dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Mümkün olduğunca. Buzlu tabanlar görünmeyebilir. Ayrıca yaşlıların özellikle dikkatli olmalarını, dışarı çıkacaklarsa bir akrabasıyla çıkmalarını da tavsiye ediyoruz.” Yaşlı hastalarımızda kalça kırıkları, genç hastalarımızda ise kalça kırıkları ile karşılaşmaktayız. Genç hastalarımızda genellikle refleksleri iyi olduğu için el ve el bileği kırıkları yaşanıyor ancak yaşlı hastalarımızda da refleks yetenekleri düşük olduğu için kalça kırıklarında da bu sorunla karşılaşıyoruz. Tabii onlar da bu sorunla karşı karşıya. “Yaşam standartları düşüyor. Geçen hafta vakalarımızda artış var çünkü çok fazla buzlanma görmedik ama bu hafta buzlanmanın artmasıyla birlikte vakalarımız arttı. Özellikle kaymaz diyebileceğimiz ayakkabılar. Ayakkabılar değerlidir, spor ayakkabı kullanılmasını önermiyoruz.”

KIRILMA VE DEPLASMAN VAKALARI ARTTI

Düşme sonucu kolu kırılan Aydın Aydın isimli vatandaş hastaneye kaldırıldı. Buzlu zemine basıp düşerek bileği kırılan Aydın, aracının egzoz muayenesine gittiğini, araçtan inip yürürken buzda kayarak düşmesi sonucu bileğinin kırıldığını söyledi.

iyiderehaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu