Haber

Yurt dışına giden doktorların ilk tercihi Arap ülkeleri oldu

Doktor göçü, uzun zamandır kamuoyunun en çok tartıştığı sosyal konuların başında geliyor.

Doktorların maaşlarından ve çalışma koşullarından şikayet ederek ülkeyi terk etmesi, havalimanlarından “Türkiye bir doktorunu kaybetti” mesajları atması trend haline geldi.

Kamuoyunda yapılan tartışmalarda doktorların ülkeyi terk etmesinin temel sebebinin Türkiye’deki siyasi durum olduğu, yönetimden şikayetçi olan doktorların ise Avrupa’ya göç ettiği öne sürüldü.

Türkiye’den ayrılan doktorların ülke tercihi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerine katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burada sunum yaptı.

Koca, sunumunda bu konuya da yer verirken, beklendiği gibi Avrupa ülkelerinin doktorların ilk tercihi olmadığını belirtti.

2022 verilerini paylaşan Koca, 450 doktorun yurt dışına gittiğini söyledi. Bu sayının 2023’te 401’e düşeceğini belirten Koca, doktorların yurt dışına gittiği ülkeler listesinin başında Arap ülkelerinin geldiğini söyledi.

Katar, Kuveyt ve Dubai…

Koca’nın açıklaması şöyle:

Bunu güvenlik bilgileriyle söylüyorum. 2023 yılında Yeterlilik Belgesi isteyen doktor sayısı 1321 olup, 401 kişinin yurt dışına çıktığı görülüyor.

Bu 401 hekimin 250’si pratisyen hekim ve asistan hekim, 149’u uzman hekimdir.

Dolayısıyla yurt dışına giden doktorların çoğunluğunun pratisyen hekimler olduğunu görüyoruz.

Peki Almanya’ya daha çok gidiyorlar mı? Hayır. Sırasıyla Katar, Kuveyt ve Dubai, ardından Almanya…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu