Haber

Tahran’da hava kirliliği ‘kırmızı alarm’ seviyesinde

8.5 milyonu aşan nüfusuyla İran’ın başkenti Tahran’da,’ kırmızı alarmseviyeye ulaşmak hava kirlilik sosyal hayatı olumsuz etkiler. Hava kirliliği Tahran’ın kuzey bölgelerinde ‘hassas gruplar için sağlıksız’ (turuncu) ve güney bölgelerde ‘tüm gruplar için sağlıksız’ (kırmızı) olarak belirtilmiştir.

Kentin sosyalleşme mekanları arasında yer alan park ve bahçeler, endişe verici hava kirliliği nedeniyle boş kaldı. Dışarı çıkan vatandaşların, yetkililerin uyarılarını dikkate alarak maske taktığı görüldü. Genel olarak kalabalık olan ve elektronik cihazların satıldığı, döviz bürolarının bulunduğu Cumhuri Caddesi’ndeki yoğunluğun bariz bir şekilde azalmış olması dikkat çekiyor.

Araç trafiğinde beklenen bir azalma olmadı. Yetkililerin gerekmedikçe trafiğe çıkılmaması uyarısına ve Tahran Belediyesi’nin araç girişinin kısıtlı olduğu alanlara giriş bileti satılmayacağına dair açıklamasına rağmen sürücüler sokakları boş bırakmadı.

Kentin simge yapılarından biri olan Milad Kulesi, yoğun hava kirliliği nedeniyle bulanık bir siluete büründü.

okul tatilleri

Tahran ve Elburz eyaletlerinde okullar geçen hafta yüksek hava kirliliği nedeniyle tatil edildi ve dersler online olarak yapıldı. Dün yapılan açıklamada okulların salı akşamına kadar tatil edildiği duyurulmuştu.

Hava sirkülasyonu ve nüfus yoğunluğu açısından uygun olmayan konumun yanı sıra eski model araçların ve yaygın olarak kullanılan motosikletlerin egzoz gazları da Tahran’da hava kirliliğini artıran unsurlar arasında yer alıyor.

Bu nedenle dünyanın hava kirliliği sıralamasında ilk 3 şehir arasında yer aldığı belirtilen Tahran’da okullar sık ​​sık tatil ediliyor.

Hava kalitesi endeksinde bir metreküp havadaki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen fiyatlar şu şekilde sıralanıyor:

0-50 orta ‘temiz hava’ (yeşil), 51-100 ‘orta’ (sarı), 101-150 ‘hassas gruplar için sağlıksız’ (turuncu), 151-200 ‘sağlıksız’ (kırmızı), 201-300 ‘çok sağlıksız’ (mor), 301-500 ‘tehlikeli’ (kahverengi).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu