Teknoloji

Elon Musk, ABD ordusu için yüzlerce casus uydu inşa ediyor

SpaceX’in, Pentagon’a bağlı Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile “sürü halinde çalışabilen” ve yerdeki hedefleri takip edebilen yüzlerce alçak yörüngeli casus uydudan oluşan bir ağ kurmak üzere anlaştığı iddia ediliyor.

Starshield adı verilen bu ağın, veri toplamak için büyük görüntüleme uyduları ve bilgi iletmek için röle uydularının bir karışımını kullanarak ABD istihbaratı için Dünya’nın her yerinden sürekli görüntü toplayabileceği bildiriliyor.

Henüz kimse bu projeyi kabullenmiyor

SpaceX’ten bu yeni casus uydu sistemini “kimsenin saklanamayacağı” şekilde tasarlaması isteniyor. Ancak, ne SpaceX ne de NRO şirketin projeye dahil olduğunu doğrudan teyit etmiyor. Yine de SpaceX’in dünya yörüngesine başarıyla oturttuğu 6 bin mini internet uydusunun başarısı, ordunun gözünü SpaceX teknolojilerine dikmesi için yeterli bir neden.

Geçtiğimiz sonbaharda SpaceX’in Starshield programı kapsamında uydu iletişimi sağlamak üzere Uzay Kuvvetleri ile 70 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladığı açıklanmıştı. Starlink’in “sivil bir ağ olması gerektiğini” söyleyen Elon Musk’a göre bu, SpaceX’in Starlink uydu ağından farklı bir oluşum olacak. Starlink sivil pazara hizmet verirken, Starshield, hükümet ve ulusal güvenlik amaçları için kullanılacak.

haberputurge.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu